I september 1902 beviljades löjtnanten Anders B. Olsson lagfart på en större tomt i södra delen av farm 5 intill Hälsovägen. Därefter tog det lite mer än ett år innan Olsson påbörjade uppförandet av det hus som fick namnet villa Hälsolid. Varför bygget dröjde en tid är inte känt, men kanske drog planeringen ut på tiden. Det hus han byggde var helt klart resultatet av noggranna beslut och överväganden. Tyvärr är väldigt lite känt om villa Hälsolids tillkomst eftersom det tillgängliga arkivmaterialet är magert. Inga ursprungliga bygglovshandlingar finns eftersom området då ännu ej var stadsplanelagt och bygglovspliktigt. Inte heller har några brandförsäkringar återfunnits. De källor som finns att tillgå är därför främst lagfarts- och inteckningshandlingar, s.k. vattenanmälningar samt annonser i dagspress. Vad gäller frågan om vem som var husets arkitekt kan inget definitivt svar ges, men jämförande studier med andra byggnader runt om i Skåne leder fram till en kvalificerad gissning.

Det är helt klarlagt att bygget av villa Hälsolid påbörjades i början av 1904. Den 13 januari lämnades en anmälan till vattenverket med begäran om indragning av vatten till Olssons tomt. Vatten behövdes i stora mängder till bruket vid murningen av de 230.000 tegelstenar som beräknades gå åt vid bygget. Anmälan var undertecknad av byggnadsentreprenörerna, byggmästarna Nils B. Bentz, Sven Andersson och Magnus Bengtsson, som vi därigenom vet namnet på. I juni hade bygget kommit så pass långt att Olsson lät belåna och inteckna fastigheten till ett sammanlagt värde av 30.000 kr .

Löjtnanten och överlotsen Anders B. Olsson senare Viksten, byggnadsherre och förste ägare av Villa Hälsolid

Villa Hälsolid 1905, med trappan som på den tiden ledde upp till fastigheten

I augusti inlämnades ytterligare en anmälan till vattenverket (se bilaga 4) i vilken Olsson redogjorde för de kommande VA-installationerna i nybygget. Med hjälp av denna anmälan och annonsen ovan kan man göra sig en bild av det hus som stod färdigt för inflyttning 1 oktober 1904. På tredje våningen fanns en stor åttarummare i vilken uppenbarligen Olsson och hans familj flyttade in (den nämns inte som varande till uthyrning i annonsen). Denna liksom sjurummaren i andra våningen var försedd med badrum och inte mindre än två toaletter. Enligt anmälan var det ursprungligen tänkt att även bottenvåningen skulle inredas till en sjurumslägenhet, men den delades tydligen under byggtiden till en femrummare och en s.k. dubblett (se annonsen). I källarvåningen inreddes en liten enrummare, som dock inte omnämndes i annonsen.

En av de saker som särskilt lyftes i annonsen var husets centraluppvärmning, något mycket ovanligt vid denna tid. En intressant detalj var också framhållandet att det var sol och ljus till alla rum. På 1890-talet var mörka inredningar och dagsljusutestängande gardiner högsta mode men detta började ersättas av nya ljusare inredningsideal kring 1900, inte minst p.g.a. de nya idéer som Carl och Karin Larsson spridde genom presentationen av deras Sundborn i boken "Ett hem". Det tog tid för de nya idealen att slå igenom och det var på inga vis självklart att stora ljusa lägenheter var ett säljande argument anno 1904.